Gå til hovedindhold

Ejendomshistorie

Historien om Oslo Plads

Ejendommen Oslo Plads 12-14-16 blev opført i starten af 1900-tallet. Dengang var området et forholdsvist nyt velhaverkvarter på det flade forland, det såkaldte glacis, uden for Københavns gamle voldterræn.

hjørnet på ejendomme på Oslo Plads

Ejendommen Oslo Plads 12-14-16 blev opført i starten af 1900-tallet. Dengang var området et forholdsvist nyt velhaverkvarter på det flade forland, det såkaldte glacis, uden for Københavns gamle voldterræn. Ejendommen bliver i dag kaldt Glacispalæet eller Glaciskarreen, men i tiden 1930-1964 havde navnet "glacis" en endnu stærkere tilknytning til ejendommen. I disse år lå der nemlig en restaurant ved navn Glacis Restaurant i ejendommen.

Forfatteren Bent Zinglersen har skrevet om denne cafe:

”Dette hjørne rummer i stueetagen en fornem restaurant med store spejle, kostbare lysekroner og eksotiske planter., jævnligt helt optaget af fine selskaber. Når det er tilfældet, hænger der et skilt på døren, der henviser til Victors Kælder nedenunder. Den er mindre fornem og har hyggepianist og dans i rotunden. Glaciskælderen om hjørnet i Østbanegade skal muligvis opfattes som etablissementets krostue. Den består af flere sammenhængende lokaler med hvælvinger, søjler og dæmpet belysning”.

solnedgang bag oslo plads også kaldet Glacispalæet

Ejendommen blev opført i 1900-1903 af arkitekten Andreas Clemmensen for bygmester Christian Jacobsen. Andreas Clemmensen var en af de førende arkitekter i Danmark i starten af 1900-tallet. Det er kendetegnende for Clemmensens virke som arkitekt, at han ofte indarbejdede klassiske stilelementer i sine bygningsværker. Samtidig er hans arkitektoniske udtryk præget af en enkelthed og en homogenitet. Clemmensen fik sit gennembrud med ”Palæstilen” – en stilretning, der dominerede dansk arkitektur i årene 1890-1910. Palæstilens huse har pudsede facader, og i facadedekorationerne sammensættes elementer fra barok og klassicisme. Andreas Clemmensen har tegnet en del bygninger i dette område, så der et slægtskab at spore mellem denne ejendom og andre i kvarteret.

I Jeudan har vi en forkærlighed for byens historiske ejendomme. Bygningerne byder nemlig på unikke fortællinger og giver byen særpræg og sjæl. Selv om vi går op i mursten, glemmer vi aldrig, at de kun er til for at skabe rum til moderne, levende mennesker. Og vi dvæler gerne ved byens fortid - for at være en del af dens fremtid.