Ejendommen er opført i 1798 af murermester og stukkatør H. C. Ondrup kun få år efter Københavns anden store brand i 1795. Her nedbrændte næsten 1000 huse og 6000 indbygger blev hjemløse. Katastrofen fra første brand i 1728 gentog sig selv.
En brandgod idé…
København skulle brandsikres. Og selvom Gammel Strand 52 er en hjørneejendom, så spiller placeringen en central rolle. De nybyggede hjørneejendomme blev nemlig opført med knækkede hjørner for at brandsikre byen. Hjørnerne gav gaderne mere luft og dannede nye pladser som for eksempel Højbro Plads i den anden ende af Gammel Strand.
Kunstmaleren Carl Bloch boede fra 1873 til 1875 på ejendommens første etage. Bloch er kendt for sine religiøse og historiske og malerier, som blandt andet tæller maleriet ”En kone der sælger fisk” fra 1875. Måske med inspiration fra Gammel Stands fiskerkoner, som i perioden solgte fisk i gaden.
Filminstruktør Carl Th. Dreyer boede på ejendommens tredje sal fra 1932 til 1933. Han instruerede blandt andet filmene Jeanne d'Arcs Lidelse og Død, Gertrud og Ordet. Dreyer anses af mange for at være dansk films første store instruktør, som med sin stramme billedkomposition, langsomme tempo og close-up teknik har inspireret adskillige instruktører siden da.
Ejendommene på Gammel Strand fremstår i dag særdeles sammenstøbt med ens byggehøjde, facadelængde og fælles byggeproportion. En tæt struktur og samhørighed, som gør gaden til glimrende repræsentant for byggestilen i perioden efter Københavns brande.
Læs mere om Gammel Strands historiske og bevaringsværdige ejendomme her.