Gaden ligger i smørhullet mellem byen og den oprindelige havnefront mod København. Fra 1043 blev strædet mod Amager brugt som maritim hovedvej – til Øresund og verdenshandelen. I 1377 blev gaden nævnt for første gang under navnet ”prope mare”, som betyder ved havet på latinsk. Først i 1716 blev navnet Gammel Strand officielt.
Området er kendt for sine fiskekoner, som frem til 1958 solgte fisk i gaden. Fiskekonerne gik også under det særprægede navn Skovserkoner. De gik nemlig hele vejen fra Skovshoved til Gammel Strand for at sælge de fisk, som mændene havde bragt hjem fra turen på havet.
Kender du disse prominente beboere...
Bag murstenene flyttede fysikeren H. C. Ørsted ind i 1811 – ni år før han opdagede elektromagnetismen, som banede vejen for blandt andet telegrafen, telefonen og elektromotorer.
Balletdanseren Antoine Bournonville boede i samme periode også i en lejlighed på Gammel Strand 44. Han er kendt som den første solodanser og balletmester ved Det Kongelige Teater. Bournonville boede på adressen sammen med sin søn August – der som sin far også blev en berømt balletdanser.
I vejviseren for 1818 står C. L. Sander (1756-1819) registeret som beboer her i huset, hvor han boede til sin død året efter. Sander var professor i pædagogik og metodik, men mest kendt som forfatteren bag tragedien Niels Ebbesen.
Besøger du gaden, kan du med lidt fantasi stadig forestille dig fiskerkonerne sidde langs kanalen. Selvom fiskekonerne i dag er byttet ud med hyggelige caféer og nysgerrige turister, så har Gammel Strand har stadig bevaret sin historiske charme og idyl.